Project

Europa School Groeneschoolplein

Geplaatst op 2 mei 2020, 13:23 uur

In 2019 is het schoolplein van de Europaschool in Amsterdam-Zuid getransformeerd naar een levendig plein met meer natuur. Voorheen was het plein helemaal betegeld. Hierdoor is het plein vaak onderwater komen te staan na een hevige regenbui. Op initiatief van de school is er samen met het bedrijf Towards Nature een herontwerp gemaakt voor een groener schoolplein.

Toelichting

Het schoolplein is ontworpen met permacultuur principes en technieken.  Bij permacultuur proberen mensen samen een ecologisch duurzame leefomgeving te creëren. Werken met de natuur is het motto, in plaats van werken tegen de natuur. Bij permacultuur wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale voedselproductie. Zo ontstaat als het ware een eetbaar landschap met een sterk accent op natuurontwikkeling. Er zijn verhoogde groenbedden gemaakt met de ‘hugelbed’ techniek. Een hugelbed is een verhoogd moestuinbed, waarbij hout in de basis van de heuvel wordt gebruikt. Hout dient daarbij voor water opslag en de mineralen in het hout kunnen ook als voedingsstoffen dienen. Hierdoor is er geen irrigatie nodig voor de planten, wat water bespaard. Ook zijn deze verhoogde bedden verbonden met een regenton en een regenwatervijver. Deze regenton is afgekoppeld naar de regenwater vijver, waardoor bij een volle ton het water naar de vijver stroomt.  Hierdoor worden de planten in de verhoogde bedden gelijk bewaterd. Alle drie de schuurtjes op het schoolplein zijn afgekoppeld met dit systeem.

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Gewenst resultaat 
het project is afgerond

Deel dit:
1 projectupdate

N. Tayfun Yalcin

Project afgerond

Groene schoolplein van Europa school is een schooltuinproject, ontworpen en uitgevoerd door Towards Nature Permaculture Landscaping. Het is gelegen in de Hygiëaplein, binnen ruimte van school. We hebben het ontwerp verzorgd in samenwerking met school directeur en schoolcommissie en het project is in...

lees meer
0
Open de update in eigen pagina