Dit project is afgerond
Project

Donut Deals

Geplaatst op 1 april 2020, 11:54 uur

Donut Deals zijn lokale initiatieven, opgezet door bewoners of ondernemers in de buurt, om een wijk of buurt zowel op sociaal als duurzaam vlak een boost te geven. Het concept is bedacht door stichting COCRATOS, dat de eerste 3 deals in Zuidoost heeft gesloten, en wordt nu verder uitgerold binnen de MRA. Wij zijn nu alle mogelijke Donut Deals aan het verzamelen om samen een netwerk te vormen en begeleiding aan te bieden. Ben jij ook bezig met een mogelijke donut deal? Laat het ons weten!

Rieta en Zinzi voeren nu een verkenning uit. Vul de vragenlijst in en help mee om in kaart te brengen wie allemaal bezig is met initiatieven die in de donut passen. Door het invullen kun je ook aangeven wat je nodig hebt om verder te komen met jouw initiatief. Klik hier voor de eerste resultaten.

Kijk hier de uitzending terug over wat een Donut Deal kan betekenen voor stadsmakers.

Toelichting

Een donut deal combineert minstens 1 ecologisch en 3 sociale thema’s uit de donut. De initiatiefnemer is kleinschalig en buurtgericht en minimaal 2 partijen ondersteunen de deal.

De bestaande Donut Deals, ontwikkeld door Stichting Cocratos in Amsterdam Zuidoost zijn:

  • Smart window dressing: Isolerende gordijden gemaakt door vrouwen uit de buurt, die hiermee een passende en waardevolle bijdrage leveren aan de samenleving tegen een eerlijke vergoeding.
  • POM-Deal: Bewoners van Gaasperdam die in een eenjarig doe- en leer experiment groente, fruit- en etensresten gaan inzamelen voor een biomassavergister.
  • Quick Fix Brigade: Een klusteam van bewoners die zelf met 'quick fixes' hun eigen woning verduurzaamt en vervolgens als ambassadeur in de buurt optreedt.
Illustration
 
Deel dit: