Doel voor Amsterdam

7. Kennis, methoden en gereedschappen

Veranderaars hebben makkelijk toegang tot de kennis, methoden en gereedschappen die essentieel zijn voor het ontwikkelen van oplossingen die bijdragen aan een Donut-gedreven systeemtransitie (in Amsterdam).

Wat is het doel?
Er is al heel veel kennis en er zijn al heel veel oplossingen. Maar deze zijn er in alle soorten en maten (technische oplossingen, nuttige software, procesbeschrijvingen, strategische modellen, wetenschappelijke doorbraken etc. etc. etc.), verspreid over allerlei mensen en organisaties en voortdurend in ontwikkeling. Al die kennis en al die oplossingen moeten makkelijk vindbaar, deelbaar en bruikbaar worden voor elke veranderaar die daar baat bij kan hebben.
Beoogd effect
1. Toegankelijkheid – Systeemverandering is complex en er zijn veel mensen en initiatieven voor nodig om dit te bereiken. Zonder makkelijk vindbare, overzichtelijke informatie met een laag instapniveau is voor de meerderheid van de mensen de stap om hier aan mee te doen veel te groot en ingewikkeld (en blijft het een niche-aangelegenheid voor experts en pioniers).

2. Leersnelheid – Alle tijd, energie en hulpmiddelen zijn nodig om goede oplossingen en ideeën te ontwikkelen, testen en optimaliseren. Als ervaringen en lessen niet met elkaar worden gedeeld, blijven we energie verspillen aan het wiel opnieuw uitvinden en gaat de transitie te langzaam.

3. Schaalbaarheid – Bewezen werkende oplossingen moeten zo snel mogelijk bekend beschikbaar en bruikbaar zijn voor het hele netwerk. Alleen dan kunnen innovaties de mainstream bereiken, op grote schaal worden toegepast en de status van ‘sympathiek idee’ ontstijgen.

4. Geloofwaardigheid – Het Donut-denken en -doen moet op zoveel mogelijk plekken en in zoveel mogelijk projecten en organisaties gemeengoed worden. Alleen met goed onderbouwde informatie, duidelijke voorbeelden en samenhangende concepten kan het de standaard worden, en hoeft de toepassing hiervan niet iedere keer te worden verdedigd en beargumenteerd.
Hoe pakken we het aan?
We zijn onderdeel van een internationale gemeenschap van veranderaars en ideeën – en iedereen is nodig in deze Donut-gedreven transitie. Met elkaar bouwen we een systeem waarin ideeën snel hun weg vinden naar de juiste mensen. In het staartje van 2020 en heel 2021 richten we ons op het lokale systeem voor Amsterdamse veranderaars:
• Beschikbare content delen, gebruiken en verbeteren.
• Missende content ontwikkelen.
• Gebruikers met elkaar verbinden en actieve gebruikersgemeenschap bouwen.

Stap 1 – Q4 2020
Inventariseren wat er al is. Welke kennis, methodes en gereedschappen worden er al gebruikt en zijn er al ontwikkeld door de leden van de ADC en aanverwante organisaties? Wat mist er nog waar wel behoefte aan is?

In deze fase ontwikkelen we ook een duidelijke strategie over hoe om te gaan met de verschillende doelgroepen (zoals ondernemers, bewoners, beleidsmakers, professionals, specialisten), hun mate van betrokkenheid (van ‘lurkers’ tot ‘creators’) en hun behoeftes (zoals inspiratie, informatie, activatie en connectie).

DIT PROJECT IS INMIDDELS GESTART EN KUN JE HIER VINDEN: https://amsterdamdonutcoalitie.nl/project/7518/donut-kennis---oplossingen--cheat-sheet-

Stap 2 – Q1 2021
Content makkelijk toegankelijk maken. Hoe kunnen we alle beschikbare kennis, methodes en gereedschappen zo makkelijk mogelijk toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen? Deze website en het platform van DEAL bieden (binnenkort) hiervoor de basisinfrastructuur. Welke middelen zijn er nog meer nodig? Zoals boeken, card decks, handleidingen, stacks en cheatsheets.

Stap 3 – Q2 & Q3 2021
Content distribueren. Hoe zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk mensen de informatie weten te vinden en toepassen? Hierbij hoort ook een slimme strategie met een duidelijke focus op bepaalde doelgroepen. Het is cruciaal om zicht te houden op het gebruik in de praktijk: wat werkt er wel, wat werkt er niet, en wat mist er nog?

Stap 3 – Q3 & Q4 2021
Gebruikersgemeenschap uitbreiden en activeren. Hoe zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk mensen de informatie actief gebruiken en bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe informatie? Er is een grote groep gebruikers nodig die actief bijdraagt aan het ontwikkelen en up-to-date houden van alle content.
Wat gebeurt er de komende tijd?
We starten direct met een openbare inventarisatie van wat er al is: alle kennis, bronnen, methodes en gereedschappen die op dit moment gebruikt worden door de leden van de ADC. Deze informatie maken we zo snel mogelijk openbaar beschikbaar, en makkelijk te gebruiken door goede categorisering en ‘cheat sheets’.
Wat voor hulp zoeken we?
1. Laat ons weten welke kennis, bronnen, methodes en gereedschappen jij gebruikt en die volgens jou onmisbaar zijn om oplossingen te ontwikkelen en acties te ondernemen die helpen om Amsterdam in de Donut te krijgen.
2. Laat ons weten welke kennis, bronnen en methodes en gereedschappen jij op dit moment mist.

!!! Deel hier jouw kennis, bronnen, ideeën en wensen: https://forms.gle/LiES6vRYAwEQktpF6
Als je zelf informatie hebt die voor anderen nuttig is, laat het dan hieronder weten. Hoe meer informatie we samen delen, hoe beter we onze afwegingen kunnen maken. Ook als je een vraag hebt, stel 'm gerust hier.
Deel dit:
Laatste 5 reacties Toon alle 7 reacties

Dieuwke Begemann

ma 10 augustus 2020 22:10
Wat heerlijk dat er een goed constructief plan is in deze tijd!
ik heb Kate gehoord op het Brainwash festival en ben zelf al heel lang bezig te leven, werken in deze condities.
Bijvoorbeeld bestuurslid geweest van het Global Action Plan Nederland, een aanpak om het huishouden te verduurzamen.

Ik ben c... lees meer

Chris van Iersel

ma 24 augustus 2020 15:57
Ik richt me nu vooral op het verbinden van de Amsterdam City Donut met resultaatsturing van organisaties o.b.v. output-outcome-impact en het 'Werken vanuit de bedoeling' (Verdraaide Organisaties en Anders Vasthouden) gedachtengoed van Wouter Hart c.s.

Mats Siffels

wo 7 oktober 2020 13:07
Allen! Dank voor jullie betrokkenheid en enthousiasme. Voor degenen die al enige tijd geleden hebben gereageerd: dank voor jullie geduld. Achter de schermen waren we druk bezig met deze plannen - en even op vakantie ;-) Inmiddels zijn we gestart met de inventarisatie van de 'kennis, methoden en geree... lees meer

Mats Siffels

wo 7 oktober 2020 13:13
Ook leuk: inmiddels is https://doughnuteconomics.org/ live. Daar staat heel veel goeie content op.

Mats Siffels

do 22 oktober 2020 17:32
Beste conditiesupporters :-) helpen jullie met het inventariseren van de belangrijkste donut tools? (voor zover je dat nog niet hebt gedaan). Dat kan hier --> https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfW9uMhMa6hDvgP-_lXkPJsrHWm8X7Y5LetIbMPgzUh7S1BqA/viewform En delen van deze link met andere geintere... lees meer
8 personen geven samen 0 hartjes
profile picture
Menno Houtstra

x
profile picture
Chris van Iersel

x
profile picture
Dominique van Ratingen

x
profile picture
Dieuwke Begemann

x
profile picture
Arjan Goudsblom

x
profile picture
Monique Boucher

x
profile picture
An Kramer

x
profile picture
Ruurd Priester

x
Deel ook jouw hartjes uit
Ambassadeurs van dit gebiedsdoel