Prijsvraag: Belly een tweede leven?
Prijsvraag:
“Hoe geef jij met jouw initiatief Belly een tweede leven?”
Wie of wat is Belly?
Belly (=Homebiogas 2 + boosterkit) heeft in de achtertuin van Stichting Cocratos in Gaasperdam in een half jaar tijd laten zien wat ze kan:
1. hedendaags gas maken, in plaats van fossiel gas uit de grond halen. Daarmee kunnen we 2 uur per dag koken, mits we Belly dagelijks voeden met 1-2 kg groente-, fruit- en etensresten (vega) en 1-2 liter water.
2. hedendaagse natuurlijke plantenvoeding bieden, zo’n 15 liter per week. Als je dat minimaal 5 keer verdunt, dan heb je 75 liter per week (= bijna 2000 liter in dit 1e halve levensjaar van Belly) om kamerplanten en/of groente- en/of buurttuinen mee te voeden.
3. 400 mensen inspireren en activeren tot circulair, dankzij 3 circulaire etentjes per week met gemiddeld zo’n 6 mee-eters per etentje.
Oproep voor initiatieven: dien je plan in!
Voor de Stichting is de tijd aangebroken om afscheid te nemen van Belly en haar te laten ‘landen’ op een meer blijvende plek. Belly kan immers zo’n 10-15 jaar mee! Wij doen haar ‘gratis’ van de hand! En geven er een forse dosis ervaringstips bij.
• Kun jij met jouw initiatief Belly goed inzetten om je eigen project te versterken? Zo ja, dan maak je kans op haar. Je moet dan wel een projectplan indienen, voor 1 oktober a.s. We denken daarbij aan 2 A-4, al dan niet aangevuld met een filmpje van 3-5 minuten.
• Heb je zelf geen passend initiatief, maar ken je een passend initiatief? Tip hun!
Jury
De jury bestaat uit Prof. Dr. Ir. Mieke Oostra (HU; o.v.b.), Drs. Andro Bottse (oud-bestuurder Stadsdeel Zuidoost en voorzitter CoForce) en Henk Hoefnagel (ondernemer van biologisch melkvee- en Zorgboerderij de Henricushoeve en pionier). Zij zullen de projectplannen beoordelen in de eerste week van oktober. Op 14 oktober a.s. vindt dan uitreiking en symbolische overdracht plaats, met genodigden.
Meer info:
Belly staat niet op zichzelf. Zij past in een grotere reeks van initiatieven rond GroenGas waar de Stichting sinds 2018 mee bezig is geweest. Varierend van (1) een grote hogedrukvergister voor biogas, uit poep van 35.000 bewoners van Gaasperdam, voor het verwarmen van huizen, tot (2) de CirC-minivergister (50 kg GFE per dag geeft 15 m3 groengas; eerst gestationeerd bij de Groene Hub, binnenkort bij het Marinetterrein), en toen (3) Belly. Wat is gebleken: in het klein kun je ‘het grote’ zeker zo goed vertellen als met een grote vergister achter een groot hek. Zie voor meer informatie over (1) de Stichting, over (2) het grotere verhaal over GroenGas als derde weg naar Aardgasvrij en (3) over Belly (samen SLIM circulair, dus niet alleen energietransitie; ook circulaire grondstoffen!): www.cocratos.nl. Voor overige vragen: mail naar anne.stijkel@inclusivescience.org