Bericht

Internationale Donut Dag: de staat van de donuteconomie in Amsterdam

Geplaatst op 12 november 2023, 18:19 uur
Illustration

Op maandag 13 november vindt de eerste Global Donut Day plaats. Een dag waarop wereldwijd de donuteconomie onder de aandacht wordt gebracht. Van Melbourne tot Mumbai, van Peking tot Vermont en van Rio tot Amsterdam - meer dan dertig plaatsen over de hele wereld organiseren op dezelfde dag lokale donutfestivals met als gemeeschappeljk doel: economische transformatie. Deze wereldwijde donut-dag is een initiatief van de organisatie van Kate Raworth, schrijver van de bestseller Doughnut Economics, en de Amsterdam Donut Coalitie. Via een live verbinding wordt tussen de verschillende locaties geschakeld tijdens een speciale avond in Pakhuis de Zwijger. Gedurende de dag vinden er verspreid over Amsterdam 15 bijeenkomsten plaats rondom de donuteconomie.

Dagprogramma Amsterdam
Met als thema: “Zien is geloven” geven diverse pioniers in de stad een beeld van de donuteconomie in de praktijk. Hoe werken zij aan de realisatie van hun dromen voor Amsterdam? Wat is nodig om hun initiatieven tot bloei te brengen? En hoe kunnen deze initiatieven elders en op bredere schaal toegepast worden? Zo kan het publiek in de ochtend naar de Groene Hub in Zuid-Oost en in de middag naar de Donut Bakkerij in Nieuw-West om meer te leren over de toepassing van donuteconomie op wijkniveau. In Noord verkennen voedselinitiatieven bij Tolhuistuin ze hoe voedselverspilling kunnen tegengaan en gezond bereikbaar kunnen maken voor iedereen.
Zie hier het volledige dagprogramma.

Avondprogramma in Pakhuis de Zwijger
Tijdens het avondprogramma in Pakhuis de Zwijger gaan pioniers Ellen Maassen van wooncoõperatie De Warren, Aman Walla van de Groene Hub en Alganesh Tsegai en Nani Sarayi van Tuindorp Delicious met elkaar in gesprek over geleerde lessen en hun ambities voor de toekomst.
De samenwerking met pioniers staat ook centraal in het panelgesprek met Josja van der Veer, directeur Ruimte en Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam, Dimitri Yocarini, CEO van Olympia uitzendbureau, Lex Veldboer, lector Stedelijk Sociaal Werken van Hogeschool van Amsterdam en Rosa Tibosch, coördinator van de Amsterdam Donut Coalitie.

Bij de start van het programma geeft Kate Raworth een online introductie en schakelt haar collega Rob Shorter, live tussen verschillende locaties verspreid over de wereld. Zo krijgt het publiek een beeld van hoe de donuteconomie wereldwijd wordt gevierd.

Maatschappelijke initiatieven en gemotiveerde Amsterdammers zijn onmisbare ambassadeurs voor de transitie naar een toekomstbestendige stad. De Donutdag brengt deze mensen samen in de zoektocht naar oplossingen.

-Josja van der Veer, directeur Duurzaamheid en Ruimte gemeente Amsterdam

Onderzoek onder donutpioniers: van verwijten naar verrijken.
In de zomer van 2023 werd een survey uitgevoerd door de Hogeschool van Amsterdam en Kennisland onder pioniers die aangesloten zijn bij de Amsterdam Donut Coalitie. Daaruit bleek dat de uitwisseling tussen de ‘leefwereld’ en de ‘systeemwereld’ essentieel is voor het succes van burgerinitiatieven. Om meer samen te werken aan oplossingen zijn de Hogeschool van Amsterdam, Olympia en de gemeente Amsterdam partner geworden van de Amsterdam Donut Coalitie.

Olympia steunt de Amsterdam Donut Coalitie omdat we willen bijdragen via alle goede initiatieven systeemverandering en schaal te realiseren. Met ons netwerk, onze kennis van Amsterdam, en de wereld van werk helpen wij hierbij.

-Dimitri Yocarini, CEO Olympia

Deel dit: