Bericht

De Monitor Amsterdam Circulair

Geplaatst op 21 februari 2022, 17:10 uur
Illustration

Met behulp van het Donut Economie model heeft Amsterdam voor zichzelf ambitieuze doelstellingen geformuleerd, om uiteindelijk een volledig circulaire en sociaal-welvarende stad te worden. Simpelweg is er besloten dat: 

  • Amsterdam in het jaar 2050 een volledig circulaire stad moet worden.
  • En om dit doel te bereiken het belangrijk is dat er in 2030 de helft minder materialen moet worden gebruikt binnen de stad. 

Met materialen wordt er met name verwezen naar primair abiotische grondstoffen. Hier vallen bijvoorbeeld fossiele brandstoffen onder, maar ook wordt er gekeken naar verschillende metaal en mineraal soorten. Om er voor te zorgen dat de stroom van dit soort materialen wat Amsterdam binnenkomt (en vervolgens of verwerkt of doorgesluisd wordt) nauwkeurig kan worden bijgehouden, heeft de Gemeente Amsterdam samen met het Centraal Bureau van de Statistiek de Monitor Amsterdam Circulair ontwikkeld. Met deze nieuwe tool is het de bedoeling dat ze een uitgebreid inzicht krijgen van de materiaal circulatie binnen de stad. 

Hiermee is Amsterdam (net als met de Donut) een echte pionier, de eerste stad ter wereld die op deze manier bijhoudt welke materialen er precies binnenkomen, verbruikt worden of weer doorstromen. De eerste resultaten van de monitor zijn inmiddels binnen en op 11 februari 2022 uitgekomen. Er blijkt dat om de doelstellingen van 2030 en 2050 te behalen: 

  • Er ieder jaar 2,3 miljard kilo minder aan materiaal moet worden verbruikt in Amsterdam (dit is uit een totaal van zo’n 73 miljard kilo aan materialen dat jaarlijks door de stad beweegt.). 
    • Dit staat gelijk aan 15 keer het gewicht van de fameuse Johan Cruijff Arena, per jaar, dat moet worden vermindert.

Dus, zeker geen kleine hoeveelheid aan materiaal dat we moeten verminderen, willen we per 2050 een totaal circulaire stad worden. De gemeente maakt wel duidelijk dat er al veel gedaan wordt om van Amsterdam een meer circulaire stad te maken, van nieuwe energie-eisen in de bouw tot aan het hergebruiken van oude kledingstukken in de textielindustrie. Kort gezegd: de taak is groot, maar de wil en weg om goed te doen is sterk aanwezig. Lees de details over de circulaire ambities en de nieuwe monitor in de link onderaan of hier

Bij de Amsterdam Donut Coalitie brengen we mensen met duurzaam en sociaal bewuste ideeën bij elkaar, om van Amsterdam een echte Donut stad te maken die haar circulaire doelen behaald. Sluit je bij ons aan door hier een profiel aan te maken. Samen staan we sterker. 

Foto: Gemeente Amsterdam