Bericht

Amsterdam Kiest: Kompas van de stad

Geplaatst op 14 februari 2022, 13:40 uur
Illustration

Vorige week maandag 7 februari vond in Pakhuis de Zwijger het evenement: Amsterdam Kiest: Kompas van de stad plaats. Onder begeleiding van moderator Natasja van den Berg bespreken onze collega’s van de Amsterdam Donut Coalitie in het eerste gedeelte samen met sleutelspelers van de stad wat momenteel de staat van de Donut in Amsterdam is. In de tweede helft delen ook kandidaat raadsleden van verschillende politieke partijen hun visie op het economisch model wat sinds anderhalf jaar is ingesteld als kompas om ons naar een duurzaam en sociaal welvarende stad te navigeren. 

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen 2022, begint het evenement met een video waarin bedenkster van het Donut model Kate Raworth naast het standbeeld van oud politicus Floor Wibaut in de Wibautstraat staat. Ze vertelt enthousiast hoe Amsterdam niet alleen pionier is omdat het als eerste stad de Donut heeft omarmd, maar ook omdat er overal ter wereld andere steden geïnspireerd door raken om hetzelfde te doen door de Donut te integreren in hun beleid. Haar volgende vraag is: hoe gaan wij van hieruit verder, om de ideeën rondom de Donut ook werkelijk toe te passen in Amsterdam? 

Zodra het gesprek van start gaat is het duidelijk dat er eigenlijk al veel mensen (onze community leden van de Amsterdam Donut Coalitie, maar ook andere belangrijke sleutelfiguren in de stad) zijn die zich elke dag druk met de Donut bezighouden. Zo zorgen deze Donut pioneers ervoor dat Amsterdam bloeit in de balans van zorgen dat er niemand sociaal tekort komt en niet te veel druk zetten op de aardelijke processen waarvan mensen afhankelijk zijn. Van links naar rechts, bespreken Willem van Winden (Lector Urban Economic Innovation, HvA), Matts Siffels (kernteam Amsterdam Donut Coalitie), Sumadi Bambang Oetomo (Trekker Platform Sierpleinbuur & community lid Amsterdam Donut Coalitie) en Rieta Aliredjo (Stars are Circular & community lid Amsterdam Donut Coalitie) hun ervaringen en adviezen over het toepassen van de Donut. 

Hoewel toewijding van professionals en politici nodig is om Amsterdam binnen de Donut te krijgen, kan dit niet zonder beweging vanuit allerlei verschillende groepen mensen in de maatschappij. Ben jij net zo gemotiveerd om van Amsterdam een Donut stad te maken en heb jij ook goede ideeën om hier aan bij te dragen? Alle donutdenkers en doeners zijn welkom! Als jij bezig bent met een project dat geïnspireerd is door de Donut economie, deel het dan met onze community en plaats het op onze project pagina. Want alleen samen lukt het om Amsterdam binnen de sociaal veilige en duurzame grenzen van de Donut te krijgen. 

 


Deel dit: