Bericht

Hoe Amsterdam met ‘donutdenken’ groen én betaalbaar wordt

Geplaatst op 3 december 2021, 00:00 uur
Illustration

Het NRC Handelsblad heeft een artikel gepubliceerd over de donut economie in Amsterdam. 

Lees het hele artikel via deze link

De gemeente Amsterdam wil op een ‘circulaire’ manier verduurzamen én problemen als het woningtekort aanpakken. En dat allemaal volgens het ‘donut’-principe. Klinkt mooi, maar hoe werkt dat in de praktijk?

‘Amsterdam wordt donutstad.” Deze slogan gaat niet over de groei van zoetebroodjesketen Dunkin’ Donuts in de hoofdstad, maar over de manier waarop de duurzaamheidsafdeling van de stad problemen wil aanpakken.

Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid, GroenLinks) sprak onder het mom van de ‘donutstad’ in april 2020 haar ambities uit om van Amsterdam een groenere én socialere stad te maken. En ze wilde daarvoor de ideeën toepassen van de ‘donuteconomie’, gebaseerd op de theorie van de Britse econoom Kate Raworth van de universiteit van Oxford.

Volgens Raworth vragen de problemen van deze tijd om een andere aanpak dan die in het klassieke groeimodel. Economische groei zoals we die nu kennen leidt namelijk tot klimaatverandering en sociaal-economische ongelijkheid, stelt zij. Dat kan en moet anders, volgens Raworth. In tegenstelling tot de almaar stijgende lijn uit het klassieke groeimodel, ziet Raworths model eruit als een donut. De binnenkant staat voor een tekort aan basisbehoeften, zoals zorg en huisvesting. De buitenkant visualiseert de zogeheten ‘planetaire grenzen’ zoals klimaat en milieu, waarbinnen de hele economie zou moeten opereren.

Deel dit: