Bericht

Terugblik: Amsterdam Donut Dagen

Geplaatst op 27 oktober 2021, 11:07 uur
Illustration

"Don’t wait, act now" Met die boodschap sloten we een week af die helemaal in het teken stond van de Donut Economie in Amsterdam: de Amsterdam Donut Dagen van 28 sept - 1 oktober 2021 met sprekers, workshops en activiteiten verspreid over de hele stad. 

Kate Raworth en haar team van het Doughnut Economics Action Lab kwamen er speciaal voor naar Amsterdam om met donut denkers en doeners in gesprek te gaan. Het doel: Amsterdam moet sneller ‘de donut in’. 

Een belangrijk moment voorafgaand aan de donut-dagen was de Staat van de Stad, in de Stadsschouwburg in Amsterdam. In de Staat van de Stad stond het begrip brede welvaart centraal, met een prominente rol voor onze Professor of Practice Kate Raworth. Brede welvaart kijkt niet alleen naar de economische welvaart, maar vooral naar het welzijn en waarden als rechtvaardigheid, gezondheid, duurzaamheid en sociale in- en uitsluiting. Jeroen Slot van het Bureau Informatie, Onderzoek en Statistiek presenteerde de resultaten van de eerste Amsterdamse brede welvaart monitor. De stad kent een stagnerende bevolkingsgroei, een krimpende economie, toegenomen werkloosheid en een afgenomen leefbaarheid en veiligheid. Amsterdammers zijn minder gelukkig dan twee jaar geleden, en de toch al grote tweedeling tussen ‘haves’ en de ‘have nots’ neemt toe. Ook Kate Raworth gaf een inspirerende speech waarin ze in ging op de diepere systeem lagen waarop in de stad transformatie nodig is. Ze heeft duidelijk de toon gezet voor de hele week. Het moet dieper en vooral sneller. 

De Donut Design Workshop in de Tolhuistuin heeft rond 40 creatievelingen bij elkaar gebracht. Ze keken onder leiding van Kate Raworth naar hun eigen ontwerppraktijk en naar de creatieve sector in het algemeen. Hoe zou de creatieve industrie in 2030 eruit zien? En wat zijn creatieve, strategische ideeën om de gewenste transformatie op korte termijn te versnellen? 

De Donut Actie Agenda Workshop in Pakhuis de Zwijger stond in het teken van de ‘Powers to Act’: Purpose, Networks, Governance, Ownership, Finance. In deze intensieve daglange workshop hebben we dertig deelnemers, sterk gemotiveerd, vanuit alle stakeholdergroepen bij elkaar gebracht. Een stad transformeren lukt alleen als alle stakeholders één doel hebben en gelijkwaardig samenwerken. Heb je een krachtige verbinding gemaakt? Plan een afspraak. Heb je een plan bedacht voor een nieuwe deal? Neem de eerste stap, wacht niet. Met welke alledaagse problemen worstelt jouw buurt? Doe mee en wees een hands-on onderdeel van de oplossing. En als je dat nog niet hebt gedaan: word lid van de Amsterdam Donut Coalitie-community en voeg je projecten of verzoeken toe, zodat we allemaal op de hoogte zijn van het geweldige werk dat iedereen doet en we elkaar kunnen helpen onze initiatieven te verspreiden en te versterken.

Het Donut Meet & Greet Event stond volledig in het teken van verbinding: tussen het nationale en het internationale netwerk. Met meer dan 30 internationale steden en 40 mensen in de Culture Club op het Marineterrein hebben we stilgestaan bij de Amsterdamse en globale donut beweging en is de donut-stage officieel geopend door Kate Raworth en AHK-student Ummi Renteria Wouters. De donut-stage wordt de plek van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) voor kunstprojecten en lezingen in de geest van de donut: duurzame ontwikkeling en versterking van sociaal-maatschappelijke waarden. Je kan het event hier terugkijken. 

Tijdens het Donut Pioniers event hebben we verschillende door de donut geïnspireerde initiatieven, projecten, buurten en organisaties in en rond Amsterdam een podium gegeven om te laten zien hoe zij sociale en duurzame doelen verbinden.O.a. De Kaskantine, De Warren, Forteiland Pampus, BedAffair, Community Land Trust, Climate Cleanup, ReFlow. Kate Raworth heeft samen met de Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck live hierop gereflecteerd. Je kan het evenement terugkijken via deze link. Het was geweldig om zoveel positieve energie te zien! 

De laatste dag van de Amsterdam Donut Dagen stond in het teken van de ‘Donut School’ in samenwerking met het nieuwe Center for Economic Transformation (CET) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Met haar rol als Professor of Practice bij de HvA zijn Kate Raworth en de faculteit Business en Economie druk bezig om het curriculum van de HvA te transformeren. Willem van Winden, programma directeur van CET en thema-trekker ‘donut business’ verwacht dat Kate Raworth de HvA kan helpen met onderwijsvernieuwingen op het gebied van circulaire economie en business en gedeelde waarde(n). Daarbij is het uitgangspunt dat studenten beter voorbereid worden op de ecologische en sociale problemen van de 21ste eeuw. 

Houd onze LinkedIn pagina in de gaten voor de after-movie en Instagram voor foto’s. Maar ook na de Amsterdam Donut Dagen gaat de donut-beweging gewoon door: De afgelopen maanden hebben we keihard gewerkt aan een nieuw platform dat in het teken staat van zichtbaar maken en verbinden. Alle Amsterdamse donut projecten, acties, events, nieuws zijn via ons platform te vinden. Laat ons weten hoe we ons platform nog beter voor jou kunnen inrichten via deze korte survey en meld je aan voor de volgende meetup in december! 

 

Deel dit: