Bericht

De minivergister is er al, nu de 4e Donut Deal nog....

Geplaatst op 19 februari 2021, 16:47 uur

Afgelopen dinsdag was het zover: de 1e minivergister in stedelijk gebied, werd bij ons in Gaasperdam (Amsterdam Zuidoost), bij onze Cooperatie de Groene Hub geplaatst. Dat was nog een hele klus, maar... hij staat! Per dag wordt straks 15 m3 GroenGas geproduceerd uit 50 kg groente-, fruit-, en etensresten (GFE) en ook nog heel wat liters plantenvoeding toe... Lees meer over de minivergister, officieel Circ-BioDigester geheten op https://circ.energy. Dat GFE zelf verwerken scheelt onze buren/restauranthouders straks flink in afvalstoffenheffing, want zij betalen per kg. De ‘oogst’ van het GROENE GAS delen we, als GFE-leveranciers onderling, maar voor het gemak leveren we het groene gas aan 1 van de nabijgelegen restaurantjes, met een metertje ertussen. We moeten alleen nog eeeeven geduld hebben, want de vergunning is nog niet rond. De wet kent tot nu toe namelijk alleen maar grote vergisters en daar zijn de eisen nogal strikt voor.

Op het nieuwe speelveld: heel zichtbaar, met nog maar 1 doel: samen kunnen we meer; goed voor de aarde, goed voor elkaar en goed voor de portemonnee. Win-win dus. Met nieuwe spelers (10 partners), met nieuwe spelregels. Eerlijker en socialer. De afspraken over dit nieuwe spel worden vervat in een Donut Deal. De 4e inmiddels. Het concept "Donut Deal" is ontwikkeld en gelanceerd (gelijk met de 1e Deal 'smart window dressing') in juni 2019 door mij vanuit Stichting Cocratos (www.cocratos.nl), als praktische vertaalslag van de tot de verbeelding sprekende Donut Economie met 'de donut' van Kate Raworth (www.kateraworth.com). Kate was bij deze lancering op 20 juni 2019 tijdens "We make the City" aanwezig en ondertekende - verrast en met veel genoegen - deze 1e Deal, als jurylid, omdat we haar meteen beloofden er meer te zullen (laten) lanceren. We werken met deze minivergister inmiddels aan de 4e Donut Deal. Over de 1e 3 deals kun je meer lezen op www.groenehub.org/donut-deals. Er mogen er nog vele volgen, ook van u en van jou! Neem dan wel even contact met ons op.... wel zo netjes toch?

En ook nog even terughalen wat het concept Donut Deal inhoudt? Een Donut Deal is een set van werkafspraken tussen twee of meer organisaties die samen in een complexe maatschappelijke opgave tenminste 1 thema van ‘de buitenkant’ (het ecologisch plafond) en tenminste 3 thema’s van ‘de binnenkant’ (het sociaal fundament) integraal aanpakken. Zo kom je samen (een gebied, een organisatie, bedrijven, mensen) meer en meer ‘in de donut’; gezond en wel, goed voor mens en aarde! 

En blijft het bij deze (ene) minivergister? Wat ons betreft is dit een opmaat naar de nog veel grotere hogedrukvergister (zie www.bareau.nl) waarin we al het rioolwater van Gaasperdammers (34.000 inwoners) om willen zetten in heel veel GroenGas, zijnde 'de derde weg naar aardgasvrij'! En dan willen we deze installatie ook nog in gezamenlijk eigendom (publiek-civiel-privaat). Maar zo'n installatie heeft heel wat meer voeten in de aarde, daarom deze 'opmaat' met de minivergister, zodat het tot de verbeelding kan gaan spreken; "circulair doen vanuit je keukenkast!" En wij sluiten niet uit dat ook van de minivergisters er nog veel meer in de wijk gaan komen! In ieder geval kijken er nu al erg veel bewoners, organisaties en bedrijven flink over onze schouder mee, getuige de reacties op Twitter en Facebook. Als de vergunning er is (en ook nog 'einde afvalstatus' m.b.t. de plantenvoeding), dan kan iedereen 'los'. Wordt vervolgd!

Deel dit:
1 reactie

Jennifer Johanna Drouin

ma 8 maart 2021 14:35
Lekker bezig Anne 🥳🥳🥳