Bericht

Boter bij de vis bij bestaand renovatieproces woningen

Geplaatst op 20 april 2020, 21:37 uur

Allereerst wil ik zeggen dat ik erg blij met de keuzes die Amsterdam durft te maken en het momentum wat er al jaren is in Amsterdam. Zo ook weer deze coalitie die de handen uit de mouwen steekt en de koppen bij elkaar. Super fijn.

En natuurlijk wil ik graag deze nieuwe duurzame parameters in de praktijk brengen.

Voor mij betekent dat heel concreet dat ik het renovatieproces waar ik als bewoner nu in zit zo duurzaam en sociaal mogelijk wil maken, zowel voor de bewoners, de woningcooperatie, de stad als de rest van de wereld.

Ik ben deel van de bewonerscommissie en wij zitten midden in het opstellen van het sociaal plan samen met een woningcooperatie. Ik schreef er hier al eerder over. Ondanks fikse vertragingen hebben we het wel voor elkaar dat we zonnepanelen op ons gemeentelijk monument gaan krijgen (niet voldoende maar toch substantieel) maar op andere gebieden schiet het duurzame en daarmee ook sociale aspect van de renovatie nog behoorlijk tekort. We blijven gewoon een 13 in een dozijn project die volgens de standaard wordt afgewerkt.

We zijn nog midden in het proces. En nu Amsterdam zijn ambities en plannen bekend heeft gemaakt willen wij als bewonerscomissie die nieuwe realiteit natuurlijk deel maken van de afwegingen binnen het renovatieproces. En dus meer druk zetten op de woningcooperatie om in ons ogen de noodzakelijke extra inspanning te doen. Zodat we samen tot weloverwogen oplossingen komen voor lange termijn die passen binnen de nieuw gestelde doelen van Amsterdam. In onze ogen een win win voor de bewoners en de woningcooperatie.

Maar hoe geven we dit concreet vorm? Op welk gebied kan een woningcooperatie nu al verantwoordelijk gehouden worden voor het kiezen voor hun standaard aanpak (die te kort schiet)? Wat gaan woningcooperaties met hun bestaande (renovatie) projecten merken van deze nieuwe koers? Waar worden ze op afgerekend? Op wat voor critiria wordt straks getoetst bij het afgeven van bijvoorbeeld een peildatum? En als laatste vraag wat kan een bewonerscommissie doen om een betere uitkomst voor mens, milieu en Amsterdam te bewerkstelligen?

Ik snap dat ik voor de muziek uit loop, maar waarom niet? Het zou een zonde zijn als over een paar jaar blijkt dat we het niet goed hebben gedaan en dat het zorgt voor extra kosten, zorgen & werk terwijl de klus die we als stad/mensheid moeten klaren al tot de buitencategorie behoort. Dat kunnen we er niet bij hebben. Waarom niet nu het gelijk goed doen? En soms zijn kleine tweaks in een een proces of een extra toetsing, wat nieuwe expertise voldoende om dat te realiseren. En als wij als BC nou die lans breken. Misschien is het dan eenvoudig toe te passen op alle lopende 13 in een dozijn projecten... <- erg optimistisch ik weet het :)

Hoop dat er wat mensen zijn hier die me advies kunnen geven of me de juiste richting op kunnen duwen. Alvast bedankt.

Illustration
 
Deel dit:
Afzender