Doel voor Amsterdam

2. Onze verandertheorie (Theory of Change)


Illustration
 
We laten ons in onze route leiden door onze (openbare) verandertheorie, zodat jij kan zien wat wij beogen en waarvoor wij doen - wat wij doen. We laten ons daarbij leiden door de ervaringen van transities elders en door wat we onderweg uitvinden. Continue lerende, metende en verbeteren.
Wat is het doel?
Ons doel is het in co-creatie ontwikkelen en bijhouden van onze verandertheorie. Wat is het gedachtegoed achter de activiteiten van onze coalitie?

De mensheid heeft de uitdagingen waarmee ze nu wordt geconfronteerd nog nooit eerder gezien. Om een ​​bloeiend, inclusief, volledig circulair Amsterdam binnen de planetaire grenzen te creëren, is een diepe transformatie nodig in systemische structuren, gedragingen en leefwijzen die diep geworteld zijn in onze samenleving. Niemand heeft de antwoorden op de vragen en één oplossing past niet allemaal. Dit is een reis die we stap voor stap organisch moeten maken. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden; we kunnen leren van anderen die soortgelijke reizen volgen en we kunnen ons laten leiden door theorieën en kaders over systeemverandering en stedelijke transities. Ten slotte kunnen we leren door ons eigen doen, door getuige te zijn van en te reflecteren op ons pad terwijl we het bewandelen; op die manier kunnen we ons proces delen met anderen over de hele wereld
Beoogd effect
Om samen in de donut te komen is een complexe systeemtransitie nodig, een transitie welke onderliggende overtuigingen van onze markt, maatschappij en economie zoals bijvoorbeeld het vrije markt paradigma doorbreken.

De Amsterdam Donut coalitie heeft als doel deze verschillende onderliggende blokkades te identificeren en doorbreken.
Hoe pakken we het aan?
We zullen het ‘Thriving Cities Initiative’ gebruiken als een pool van kennis. Daar kunnen we toegang krijgen tot theorieën, methodologieën en tools over:
Donut economisch model
Systeemdenken
Op verbruik gebaseerde emissies
Socio-technische systemen veranderen
Participatief ontwerp
Collaboratieve visie ontwikkeling
Urban Commons
Best practices van over de hele wereld op al het bovenstaand
Wat gebeurt er de komende tijd?
Aankomende tijd wordt de eerste versie van onze verandertheorie doorontwikkeld door deze te verrijken met input van verschillende bestaande verandertheoriën. Geïdentificeerde ingrediënten zijn: beoogde impact, lange termijn doelstellingen, korte termijn doelstellingen, strategieën, uitdagingen, aannames en risico’s.
Wat voor hulp zoeken we?
Graag updaten wij de community wanneer wij een eerste versie van onze verandertheorie hebben. Heb jij daarna of nu al inzichten waarmee onze theory of change denkt verder te kunnen helpen, alle input en feedback is welkom!
Als je zelf informatie hebt die voor anderen nuttig is, laat het dan hieronder weten. Hoe meer informatie we samen delen, hoe beter we onze afwegingen kunnen maken. Ook als je een vraag hebt, stel 'm gerust hier.
2 reacties

An Kramer

di 9 juni 2020 21:49
Als veranderkundige en organisatie-activist doe ik graag mee.

Noah Baars

vr 25 september 2020 17:46
Hi An, hartelijk dank voor je bericht en enthousiasme om te willen helpen! vindt je het een idee om binnenkort kort te bellen over wat wij nu al hebben, om te bespreken wat jouw ideeën zijn om dit te verbeteren?
Hartelijke groet,
Noah

bericht verwijderd

4 personen geven samen 0 hartjes
profile picture
Rene Dijkstra

x
profile picture
Jennifer Johanna Drouin

x
profile picture
An Kramer

x
profile picture
Ruurd Priester

x
Deel ook jouw hartjes uit
Ambassadeurs van dit gebiedsdoel