Doel voor Amsterdam
8. Beleid, wetgeving en fiscale kaders
Over de wortel, en de stok. Hoe kunnen we regels en wetten in Amsterdam zo maken dat ze ons helpen in de donut te komen, doordat ze gaan sturen op minder verspilling en betere verdeling van middelen.
Wat is het doel?
De Amsterdam Donut Coalitie sluit aan bij de doelen van de gemeente Amsterdam op gebied van Circulaire Economie: de gemeente Amsterdam wil in 2030 50% minder primaire grondstoffen (die nog nooit eerder zijn gebruikt of gerecycled) gebruiken, en uiterlijk in 2050 100% circulair zijn.Beoogd effect
Veel wetten en regels komen uit Europa en van de Nederlandse overheid. Tegelijkertijd heeft Amsterdam op veel gebieden, zoals bij het afgeven van bouwvergunningen, zelf directe invloed processen die afval en/of uitval creëren. Daar ligt een mooie kans om die regels zo te maken dat ze aandringen op een prettig en circulair Amsterdam in de donut.
Hoe pakken we het aan?
De Amsterdam Donut Coalitie wil met de gemeente Amsterdam gaan nadenken over hoe de bestaande regels wellicht bijgesteld moeten worden om te bereiken dat Amsterdam binnen haar eigen donut blijft. Daarvoor moeten we eerst bedenken hoe dat dan eruit ziet, in balans samenleven in de donut. (Of zoals Kate het nog mooier formuleert: “thriving people in a thriving place”).
Een mooi en praktisch voorbeeld daarvan is om te streven naar bouwers/producenten die blijvende verantwoordelijkheid nemen voor wat ze gemaakt hebben, zodat het waarde behoudt, en afval voorkomt. Bijvoorbeeld een weg die niet afbrokkelt net na het verstrijken van de garantietermijn, maar voor de lange termijn gebouwd is, doordat de prikkels voor de bouwer goed waren opgelijnd. Contractvormen die gericht zijn op Total Cost Of Ownership of DBFMO contracting kunnen daaraan bijdragen.
Wat gebeurt er de komende tijd?
We gaan de in het najaar van 2020 op zoek naar nog meer van dit soort leidende principes. We doen dat in een aantal workshops die momenteel georganiseerd worden. Die zijn expliciet voor een breed publiek bedoeld, en niet alleen voor juristen. Na deze ronde is het wel de beurt aan de juristen, om in gesprek met de gemeente te kijken hoe e.e.a. vertaald kan worden naar de juiste juridische instrumenten.
Wat voor hulp zoeken we?
We zoeken mensen die inhoudelijk mee willen denken over bovenstaande. Dat kan door hier op het platform input te leveren of door deel te nemen aan de workshop (datum en tijd nog te bepalen).
Felipe Bucci Ancapi
I am really interested on what the Coalition is doing in terms of policy. My PhD project is about policy coherence in transition policy towards circular built environments. Amsterdam is my first case study. Perhaps there is room for collaboration! Let me know if we can have a chat! Best wishes.