Doel voor Amsterdam
6. Programma’s en projecten
We zorgen dat zoveel mogelijk activiteiten effectief sturen op combinaties van sociale en ecologische indicatoren en op systeemverandering. Middels projecten en programma’s versterken en verbreden wat al goed gaat en actie ondernemen waar innovatie nodig is.
Wat is het doel?
Alle stakeholders in de stad werken gecoördineerd samen aan programma’s en projecten die de stad voor haar inwoners en bezoekers een veilige en rechtvaardige plaats maken waarin aan de behoeften van mensen wordt voldaan binnen de grenzen van de planeet. Vanuit lessen uit de praktijk leren we welke systeemverandering nodig is om een stadsdonut vorm te geven.Beoogd effect
Leren door te doen. Versterken wat al goed gaat en uitdagingen die we allemaal herkennen samen aanpakken. Naar een nieuwe realiteit bewegen, betekent vaak dat de praktijk voor de theorie uit zal gaan. Actie zorgt voor bewustwording en beweging. Daarnaast vanuit de actie kijken welke systeemveranderingen nodig zijn om dichter naar te Donut te bewegen
Hoe pakken we het aan?
Fase 1. VerkenningEen eerste verkenning (https://www.notion.so/Verkenning-Donut-Deals-cba76a3f97cd48fd936d1b51be3a866b) is gestart om het Donut speelveld bottom-up in kaart te brengen en te onderzoeken waar kansen liggen voor verbinding. Verbinding tussen lokale initiatieven, lokale initiatieven en grootschalige projecten en matchmaking tussen faclitators en initiatieven.
Fase 2. Inspiratie, bewustwording en dialoog
Vanuit de verkenning bouwen we een community of practice om elkaar te inspireren, bewust te laten worden van de waarde van de donut voor individuele activiteiten en de dialoog aan te gaan over gemeenschappelijke doelen en barrières. Pakhuis de Zwijger, samen met enkele facilitators en inspirational speakers als Anne Stijkel zorgen voor een proces waar kennis, kunde en inspiratie samenkomen.
Fase 3. Beweging
Experimenteer- en leerruimte initiëren in de vorm van donut werksessies, in samenwerking met bestaande labs en netwerken. In deze sessies worden uitdagingen geïnventariseerd om Donut-denken in de praktijk te brengen (combinatie met actielijn 9). Op projectniveau leren we wat nodig is met betrekking tot doel, netwerken, governance, eigenaarschap en financiën.
(Tools: Donut Canvas, Design thinking proces, games, cases)
Fase 4. Van project naar systeem
Hoe kunnen we leren van projecten en programma’s om te achterhalen welke aanpassingen in het systeem nodig zijn de ‘Donut Doeners’ te laten floreren? In fase 4 adviseren we de overheid en andere actielijnen binnen de coalitie in welke systeemveranderingen nodig zijn om Amsterdam als Donutstad te kunnen laten floreren.
Wat gebeurt er de komende tijd?
Komende tijd willen we door de stad enkele inspiratiesessies organiseren om kennis te maken met het Donut gedachtegoed.
Wat voor hulp zoeken we?
Ben jij een echte ‘Donut doener’ of verbinder/trainer? Dan zoeken we jou! We zoeken maatschappelijke initiatieven of organisaties die kennis willen nemen (of geven) van het Donut gedachtegoed en willen bouwen aan een community of practice. Kom bij ons je kennis delen of leren van anderen en draag bij aan de het gedeelde verhaal.