Activiteit

Hackathon: Lokaal geld voor Zuidoost?

zaterdag 6 februari 2021 , 10:00 - 15:00 uur

Is er in ons geldsysteem ruimte voor alternatieven die bijdragen aan werken en leven binnen de donut en zo ja, hoe?
 
In haar boek Doughnut Economics besteedt Kate Raworth aandacht het ontwerp van ons huidige geld. Het geld dat ons vertrouwd is, euro's, dollars of yens is slechts een van de vele mogelijkheden. Waar onvervulde behoeften naast onbenut potentieel bestaan kunnen nieuwe manieren gevonden worden om geld te ontwerpen. Hier komen complementaire muntontwerpen in beeld. In Amsterdam kennen we de Noppes, een LETS (Local Exchange Trading System), de Makkies uit de Indische buurt met een meer sociale inslag. Daarnaast zijn er in andere steden zoals Utrecht, Alkmaar en Rotterdam, zgn. circulaire munten die tot doel hebben om geld langer in een buurt te laten rondgaan om lokale meerwaarde te creëren. De Florijn presenteert zich als rentevrij alternatief en de United is een ruilmiddel voor bedrijven die zich inzetten voor een circulaire en duurzame economie. Veelal blijven de initiateven klein en zijn ze vaak afhankelijk van het enthousiasme van een kleine groep dat na een aantal jaar weer inzakt.
 
Maar misschien is die tijdelijkheid wel de kracht van een complementaire munt om te verdwijnen als een knelpunt zich heeft opgelost? Zou je, in plaats van een munt steeds opnieuw uit te vinden, met een aantal standaard-ontwerpen deze complementaire munten, flexibel in kunnen zetten? Dan ga je namelijk niet zoals in de oude economie concurreren, maar juist aanvullen en versterken. De Belgische econoom Litaer ziet ook de noodzaak van de veerkracht door een grote diversiteit aan specifieke muntontwerpen naast de efficiency van een munt als de Euro, die we ook nodig zullen blijven hebben. Kate Raworth ziet kansen voor muntontwerpen waarbij zowel de markt, de staat als commons betrokken zijn. Dit sluit aan bij het WIN-WIN-WIN gedachtegoed van Werken in Netwerken en hoe je jouw werk en projecten vormgeeft in de nieuwe economie.
 
Vanuit deze gedachten gaan wij, 3 ondernemers uit Zuidoost, op zoek. Nieuwsgierig, met een open blik en gericht op onze directe leefomgeving. Wat Kate adviseert is: begin klein. Dat doen we en daarom starten we dichtbij, in onze eigen wijk. We zien de noodzaak het leggen van verbindingen, in het klein tussen bewoners en bedrijven, maar ook in het groot tussen knelpunten en idealen. We leven in een tijd waarin gaandeweg oplossingen gevonden moeten worden. Door gewoon aan de slag te gaan, te experimenteren en te ontdekken wat niet werkt en wat wel.
 
Wie mee wil doen en met ons wil leren is van harte welkom. Na een eerste informatiebijeenkomst in oktober organiseren we in februari online hackatons om de behoeften van de buurt in kaart te brengen en mogelijkheden voor een lokale circulaire munt te gaan verkennen. Hierbij brengen we zoveel mogelijk verschillende perspectieven samen. Van bewoner tot wetenschapper, van sociaal werker tot ict-er en van ambtenaar tot ondernemer. 
 
Zaterdag 6 februari 10:00 - 15:00 uur
Zaterdag 20 februari 10:00 - 15:00 uur
Deze hackathon zal plaatsvinden via Zoom. Tijdens de zoomsessie zullen we werken met het online platform Mural en ook zullen we het Circulair Geld-Spel spelen dat via een ander programma zal plaatsvinden. Je zal voor deze technische uitdagingen begeleid worden tijdens de sessie.
09.50 – 10.00 Digitale inloop
10.00 – 10.10 Werken met Mural, een virtueel werkblad
10.10 – 10.30 Kennismaking
10.30 – 10.45 Introductie Lokaal geld
10.45 – 11.35 Circulair geld spel begeleid door Catharina de Bruin
11.35 – 11.50 Koffie-Break en netwerken met andere deelnemers
12.30- 13.10 Start hackathon
In 3 teams gaan we aan de aan de slag om de kansen en uitdagingen rondom lokaal geld uit te diepen. Ieder team duikt in een ‘persona’:
-  Een bewoner (de sociale munt)
-  Een bedrijf/ondernemer (de bedrijfsmunt)
-  Een initiatief op het gebied van duurzaamheid (de circulaire munt)
Vanuit deze persona wordt een verhaal gecreëerd en komen de knersende kwesties naar boven.
13.10 – 13.30 Lunch-break en netwerken met andere deelnemers
13.30 – 14.20 Vervolg Hackathon:
14.20 – 14.50 Terugkoppeling van de 3 teams met conclusies en ideeën
14.50 – 15.00 Hoe nu verder en doorkijkje naar 20 februari (Hackathon nr 2)
Nieuwsgierig? Doe mee en meld je aan via: https://forms.gle/5yediu3vmKjjT9LQ8

Locatie
ONLINE
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Illustration
 
Deel dit: