Activiteit

Donut Pioniers

donderdag 30 september 2021 , 20:00 - 22:00 uur

LAATSTE PLEKKEN BESCHIKBAAR VIA DE LINK HIERONDER

Vorig jaar riep Amsterdam zich uit tot “Donutstad”, naar het idee van een doughnut economy van de Britse econoom Kate Raworth. In zo’n donuteconomie draait het niet om groei, maar om het voldoen aan sociale voorwaarden binnen de grenzen van de planeet. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? Tijdens deze showcase laten verschillende door de donut geïnspireerde initiatieven, projecten, buurten en organisaties in en rond Amsterdam zien hoe zij sociale en duurzame doelen verbinden en reflecteren we daarop samen met Kate Raworth.

Over de pioniers in dit programma (meer initiatieven volgen): 

De Kaskantine is een community van chefs, boeren, ingenieurs en leraren die zorgen voor een recyclerestaurant voor betaalbare maaltijden en een startpunt voor groene en sociale buurtinitiatieven. De non-profit coöperatie heeft een eigen groentetuin en is op de huidige locatie gestart met de Voedselkringloop –  een “gratis supermarkt” waar voedseloverschotten vanuit verschillende winkels en bedrijven worden herverdeeld. Ook in andere projecten, zoals Greening the Neighbourhood en de workshop fietsenmaken combineert de Kaskantine groene en circulaire principes met sociale verbinding in de buurt. Samen met andere initiatieven in Nieuw-West – Stadsdboerderij osdorp, Cascoland, Combiwell, The Beach en Ru Pare – werkt de Kaskantine aan een alternatief masterplan voor het stadsdeel, gebaseerd op “buurtwaarden” die voortkomen uit de donut.

Forteiland Pampus in het IJmeer is een boegbeeld van de Stelling van Amsterdam. Op het eiland komt nu een nieuw circulair entreegebouw en een duurzaam energiesysteem met zonne- en windenergie, biovergisting en batterij-opstelling. Ook komt er een nieuwe waterzuivering met nanofilter voor eigen drinkwater en wordt de vloot verduurzaamd. Hiermee zal Pampus het eerste (wereld-)erfgoed zijn dat volledig zelfvoorzienend is en daarmee een belangrijke inspiratiebron voor alle bezoekers. De organisatie wil dit ook laten zien in educatie-programma’s rond erfgoed en duurzaamheid.

Ecodam wordt een plek waar kinderen leren over en zelf bouwen aan de circulaire economie. Kinderen bezoeken Ecodam via hun basisschool of juist met ouders of met kinderfeestjes. In gespecialiseerde, thematische labs maken de jonge bezoekers zelf de oplossingen die zij hebben bedacht. In het plastic lab bijvoorbeeld kunnen de kinderen zelf legostenen maken van overtollig plastic, die weer gebruikt worden om verder te bouwen aan Ecodam zelf. De toon is niet belerend of hoogdrempelig; het is een plek waar je graag wilt zijn om betekenisvol bezig te zijn.

Meld je aan via deze link

Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Illustration
 
Deel dit: