Amsterdam Donut Dag
Maandag 13 november vinden er verspreid over Amsterdam 16 Donut-sessies plaats waarin we samen laten zien dan het kan. Het thema “Zien is geloven” staat voor het zichtbare en tastbare bewijs dat de donut-economie in de praktijk werkt. Geen theoretische modellen, geen vage beloftes, maar aansprekende voorbeelden van initiatieven in de stad, groot èn klein. s’ Avonds komen we in Pakhuis de Zwijger bij elkaar om samen met pioniers en elkaar te verbeelden hoe Amsterdam Donut Stad er in 2025 uitziet. Ben jij erbij?
19:00-22:00 bij Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
Open afsluiting van de Amsterdam Donut Coalitie
Om 19:00 starten we samen met Global Donut Day host Rob Shorter live vanuit Pakhuis de Zwijger met het avondprogramma. Wereldwijd sluiten 30 andere plaatsen en Kate Raworth aan met een live verbinding om stil te staan bij de geweldige bloei van de wereldwijde donut beweging.
Pioniers
Panel gesprek
Hier vindt je meer informatie over het avondprogramma bij Pakhuis de Zwijger.
10:00-11:30 bij
Open online opening van de Global Donut Day met Rob Shorter en Kate Raworth.
Opening van de eerste wereldwijde Donut Dag
Rob Shorter, community manager van DEAL, verwelkomt je live vanuit Amsterdam (Groene Hub) om te verbinden met groepen en netwerken over de hele wereld die tegelijkertijd met ons een Donut Festival organiseren. Hij wordt opgevolgd door Kate Raworth die online haar verhaal verteld over Donut Economie. Sluit je aan bij honderden mensen wereldwijd die zich samen inzetten om de wereld dichter bij de Donut te brengen.
9:00-10:30 uur bij Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
Gesloten sessie van Chagency, Ecodam, And The People, Moontatic Agency
Kinderen verbeelden een duurzame stad
In deze co-creatie workshop gaan basisschoolkinderen aan de slag met de vraag. Hoe ziet Amsterdam als ‘Donut Stad’ eruit in 2025? De sessie wordt begeleidt door Ecodam, And The People en Moonatic Agency: Drie partijen die veel ervaring hebben met programma’s rondom jeugd en duurzaamheid. Bestuurslid van de Amsterdam Donut Coalitie Dagan Cohen geeft een korte introductie van de donut-economie en wat er al gebeurd in de stad.
De resultaten van de sessie zijn: Tekeningen collages, maquettes - te zien door bezoekers van het avond programma in Pakhuis de Zwijger.
11:30-12:30 bij Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam.
Open sessie van Olympia en Impact Institute.
Wat vraagt de Donut aan het diepe ontwerp van bedrijven?
Olympia wil via werk van betekenis een positieve impact leveren aan de wereld. Daarom heeft Olympia zich als kernpartner verbonden aan de Amsterdam Donut Coalitie. Maar hoe meet je als purpose gedreven (commercieel) bedrijf de impact die je maakt op niet-financiële resultaat? Op kapitalen als mens, maatschappij en milieu?
Met die vraag kwam arbeidsbemiddelaar Olympia aan bij Impact Institute, een sociale onderneming dat voort is gekomen uit True Price. Samen hebben zij een impactanalyse gemaakt van de impact van Olympia op al haar stakeholders. Een analyse waarmee Olympia vanaf dit jaar ook in haar financieel jaarverslag verantwoording aflegt over de ecologische, maatschappelijke en sociale waarde die de organisatie heeft. De eerste stap naar een volledig geïntegreerd jaarverslag van de financiële en niet-financiële resultaten. Wat is ervoor nodig om impact te meten en waar begin je? En waar loop je tegenaan? Laat je inspireren door Impact Institute en Steven Gudde, directeur Impact & Arbeidsmarkt Olympia.
13:00-15:00 bij Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam.
Open sessie van YesAndMore, Donut Bakkerij en Groene Hub.
Hoe veranderen we het spel?
Als samenleving hebben we volop met transities te maken rond thema’s zoals energie, circulariteit en inclusiviteit. Daarbij komt al snel de roep om regie op de transitie naar voren terwijl er doorgaans geen regisseur is. Hoe werkt dat dan? In deze interactieve workshop en spelvorm gaan wij in op het duurzame markttransformatie raamwerk dat in het boek Changing the Game (van André Nijhof en Lucas Simons) centraal staat. Dat biedt een manier van kijken aan. Maar kijken is nog geen handelen. Daarom gaan we ook oefenen met het toepassen van dit raamwerk op de transities waar wij mee geconfronteerd worden.
Deze workshop is geschikt voor alle actoren die concreet bezig zijn met de urgente, complexe en ingrijpende transitie opgaven: bedrijfsleven, overheden, kennisinstellingen, burgerinitiatieven, NGO’s en financiële instellingen. Er is gelegenheid om eigen cases in te brengen.
15:30-17:00 bij Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
Open sessie van YesAndMore, Innomics, Donut Bakkerij, Groene Hub, Kaskantine, MeentCoop en Gemeente Amsterdam.
Wat hebben pioniers nodig om te versnellen?
Tijdens deze sessie brainstormen we over een ontwerp van een Incubator programma. Met welke kennis & kunde zijn initiatieven het meest geholpen (financiering, juridische (on)mogelijkheden)? Welke lessen kunnen we trekken uit vergelijkbare programma’s, wat werkt wel en niet en waarom?
Ons streven is om met de Donut Incubator het duurzame netwerk en samenwerking van publiek, privaat en bewonersinitiatieven te organiseren en samen te leren hoe we Amsterdam meer in de donut te krijgen.
We bouwen samen het vertrouwen. We markeren nieuwe grenzen en nieuwe ruimte, activeren en mobiliseren belanghebbenden, faciliteren het proces en scheppen de randvoorwaarden, versnelling, financiering, middelen en handelingsperspectief voor de actoren uit de Metropool Regio Amsterdam.
09:00-10:30 bij HvA Theo Thijssenhuis (TTH), Wibautstraat 2 TTH, 1091 GM Amsterdam - DSS Red Room. -> Dit is de nieuwe locaties van deze sessie. Dit is een ander gebouw op de Amstelcampus op loopafstand van de vorige locatie.
Open sessie van Gemeente Amsterdam.
Hoe kunnen we mobiliteit herontwerpen met de donut?
Sinds de (stads)donut van 2021 is men bij de gemeente bezig geweest met een nieuw visiedocument over mobiliteit en de openbare ruimte: Amsterdam Verbonden.
Het afgelopen jaar is deze basis verder doorontwikkeld naar een nieuw koers op mobiliteit en openbare ruimte die door het bestuur is omarmt: Amsterdam maakt Ruimte. Een concrete toepassing van de donut in een visie traject met uiteindelijk een koersdocument dat richting geeft op een specifiek domein. Hoe ging dat in zijn werk? Wat kunnen we van dat proces leren?
In deze workshop nemen we jullie mee in de vorming van het denken over de donut en de impact op het mobiliteit en openbare ruimte systeem, in hoe de donut door de Gemeente Amsterdam werd gebruikt en vertaald en in het vervolg waar we nu aan werken. Laat je inspireren door de lessen en reflecteer op je eigen denken over de donut.
13:00-15:00 at Hogeschool van Amsterdam, online (ontvang zoom link na inschrijving) -> Deze sessie is van hybride naar volledig online verplaatst. Wanneer je je inschrijft, ontvang je in de ochtend een link van de organisatoren om aan te sluiten.
Open session of Hogeschool van Amsterdam, Kennisland, Olympia en Gemeente Amsterdam.
Building blocks for a European collaboration
Donut Pioneers experience systemic barriers when starting or scaling their initiatives.
In this workshop we present the provisional findings of our research project into these systemic barriers and their implications for Amsterdam.
Also, we would like to explore with other researchers possible collaboration and funding of a research project into the challenges for businesses and citizens working with government on ecologically safe and socially just cities.
This session will be in English and online accesible.
15:30-17:00 bij Benno Premselahuis (BPH), Rhijnspoorplein 1, 1091 GC Amsterdam - Ruimte BPH 00B01 auditorium. -> Dit is de nieuwe locaties van deze sessie. Dit is een ander gebouw op de Amstelcampus op loopafstand van de vorige locatie.
Open sessie van Centre for Economic Transformation.
Wat betekent de donut voor stedelijke gebiedsontwikkeling?
Hoe kan het Donut framework worden gebruikt voor stedelijke gebiedsontwikkeling? We kijken o.a naar de Haven van Oslo als voorbeeld waar de donut wordt gebruikt als kompas voor de herontwikkeling van een havengebied. Kunnen we dit ook in Amsterdam?
09:00-09:30 bij Coöperatie de Groene Hub, Holendrechtplein 44, Amsterdam.
Open sessie van de Groene Hub.
Samenwerken aan een duurzame wijk
Bij de Groene Hub kan je de donut ervaren en deze ervaring delen we graag met andere Donut Pioniers.
Om 08.45 uur staat de koffie klaar in de Groene Hub en om 9:00 starten we gezamenlijk de dag met een ceremoniële opening. We stappen letterlijk de donut in om te ervaren hoe we de elkaar kunnen vasthouden, versterken en opgeladen de dag starten.
De Groene Hub is een gebiedscoöperatie waar geïnspireerd door de Donut sociale en ecologische uitdagingen gebundeld worden in lokale initiatieven, in partnerschap met de community, gemeente, kennisinstellingen en bedrijven.
9:00 tot 11:00 bij Coöperatie de Groene Hub, Holendrechtplein 44, Amsterdam.
Gesloten sessie van YesAndMore, Donut Bakkerij en Groene Hub.
Hoe financieren we de meervoudige waarde business case in Amsterdam
Tijdens de “Fit for Purpose sessie” gaan we aan de slag met het inrichten van nieuwe markten die geschikt zijn voor het doel wat we in Nederland willen bereiken.
We gaan op interactieve wijze in op innovatieve strategieën en praktische benaderingen om stedelijke projecten en wijkinitiatieven te financieren die meervoudige waarden en voordelen opleveren voor gemeenschappen. Concreet wordt gewerkt in nieuwe vormen van samenwerking, de wijze van financieren, het innovatieproces, de organisatie van de besluitvorming en de randvoorwaarden van de belanghebbenden (zoals een burgercoöperatie, gemeente, provincie, financierder of marktpartij).
Er wordt een aantal specifieke cases ingebracht. Wij gaan voor een doorbraak of versnelling van de initiatieven en innovaties en daarmee de versnelling van de realisatie van de urgente, complexe en ingrijpende transitie opgaven.
09:30-11:30 bij Coöperatie de Groene Hub, Holendrechtplein 44, Amsterdam.
Open sessie van de Groene Hub.
Samenwerken aan een duurzame wijk
Ervaar zelf vanuit community perspectief wat het vraagt om te bouwen aan een veerkrachtige en duurzame wijk waarin gelijkwaardig wordt samengewerkt met diverse partners. Wat voor innovaties ontstaan er als je sociaal én ecologische uitdagingen verbindt in een initiatief? Hoe werkt dat, elkaar eerbiedig ontmoeten in de wijk? Hoe brengt dat ons overvloed? En hoe draagt het bij aan een rechtvaardige energie transitie.
Deze impacttour van de Groene Hub brengt je langs de verschillende kringen, Donut Deals en ontwikkel werkplaatsen. Ga in gesprek met de initiatiefnemers en betrokkenen waar successen, geleerde lessen en dromen voor de toekomst worden gedeeld. Ook krijg je een inkijkje in wat de Donut Deals die vorig jaar gesloten zijn tijdens het Donut Deal festival hebben opgeleverd. Met o.a. de Donut Deal Bike Kitchen, Quick Fix en het Maakatelier.
11:30-12:30 bij Coöperatie de Groene Hub, Holendrechtplein 44, Amsterdam.
Open sessie van de Groene Hub.
Leersessies om Donut Initiatieven te versnellen in partnerschap
Onder leiding van Rob Shorter (DEAL) gaat de Groene Hub samen met de internationale gemeenschap online in gesprek over hoe je als community met de donut aan de slag kan.
In een live break out gaan we vervolgens dieper in op de aanpak van de Groene Hub als Living Lab. We verkennen de waarde van dit soort grassroot Living Labs en hoe we elkaar hierin nog meer kunnen versterken. Waar continuïteit en het bouwen aan duurzame partnerschappen centraal staat, als uitdaging voor velen.
Om Donut initiatieven tot bloei te laten komen heb je een fysieke plek nodig waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, samen kunnen leren en experimenteren. In partnerschap met de wijk, kennisinstellingen, lokale overheid en bedrijven creëren we nieuwe mogelijkheden om lokaal ondernemerschap en Donut Initiatieven te versterken.
12:30-15:00 bij Huis te Vraag, Rijnsburgstraat 51, Amsterdam
Open sessie van de donut bakkerij, Kaskantine en Samen Slotervaart.
Donut Wijkeconomie
De Donutbakkerij Nieuw West is een plek om te doen en te leren, door elkaar te ontmoeten en kennis te delen, te experimenteren en projecten uit te voeren. Samen ontdekken wij hoe wij kunnen werken aan een wijkeconomie die gezond, groen en gezellig is en beter werkt voor mens en dier. We willen dat er dingen blijvend veranderen in de wijk.
Op 13 november vertellen we meer over wie we zijn, wat we doen en hoe je je kunt aansluiten. Ook kun je op een makkelijke én leuke manier meer over deze Donut wijkeconomie leren door mee te doen aan de workshop: 'Stap in de Buurtdonut' of het 'buurtwaardenspel' te spelen. Je begrijpt dan ook waarom we het een Donutfonds hebben opgezet en bedrijven en overheden vragen hieraan bij te dragen.
15:00-17:00 bij New Metropolis, Burgemeester Rendorpstraat 1, Amsterdam.
Open sessie van Vrouw & Vaart.
Voor de Draad ermee!
Wij willen bouwen aan een duurzaam en circulair textielnetwerk in Nieuw-West. Een netwerk dat de deuren opent naar talloze mogelijkheden voor al onze partners en initiatieven, en waardoor de bewoners van Nieuw-West kunnen profiteren van de opkomende mogelijkheden in de upcycling textielindustrie.
We nodigen je uit voor een inspiratie-sessie met diverse partners, waarin we dieper ingaan op de praktische vertaling van dit circulaire textielnetwerk naar een officiële Donut Deal ‘Circulair Textiel Nieuw-West." Samen vertalen we deze visie naar concrete stappen en kansen voor onze gemeenschap.
10:30-15:00 bij AHK Culture Club, Kattenburgerstraat 5, Marineterrein, Amsterdam.
Gesloten sessie van Duurzaamheidsplatform AHK.
Maak kennis met medestudenten en medewerkers van Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten
Als lid van een van de duurzaamheidsplatforms van de AHK ben je van harte uitgenodigd voor de eerste editie van AHK Green Talks op maandag 13 november vanaf 10.30-14.30 uur in de Culture Club op het Marineterrein. Tijdens deze ontmoeting staat de vraag centraal: welke stappen kunnen we zetten voor duurzaam onderwijs en een meer duurzame hogeschool? Tijdens Green Talks maak je kennis met leden uit duurzaamheidsplatforms van andere academies. De platforms wisselen ideeën uit en inspireren elkaar met duurzame plannen.
Programma
10.30-11.30 uur, online lezing Kate Raworth - auteur van Doughnut Economics (facultatief)
11:30 uur, Introductie - door Mirjam Kloosterman (duurzaamheidscoördinator AHK)
11:40 uur, Lezing On Our Way To a Climate Curriculum - door Madeleine Maaskant (Directeur Academie van Bouwkunst)
12:10 uur, De successen van de duurzaamheidsplatforms - wat hebben de academieplatforms al bereikt sinds de oprichting?
13:00 uur, Lunch
13:30 uur, Workshop ”Gezamenlijk werken aan plannen voor nieuwe duurzame acties” - door Pavel van Deutekom
10:00-11:30 bij Tolhuistuin, IJpromenade 2, Amsterdam.
Gesloten sessie van Jonge Sla.
Aanjagen van de wijkeconomie met Donut Deals in Amsterdam Noord
Vrolijker leven met minder geld. Wortel met Sjeu is een leefstijlprogramma in Amsterdam Noord, gestart door sociale ondernemers. Bewoners, ondernemers en organisaties werken samen aan een gezondere leefstijl met gebruik van overschotten.
Er gebeurt veel in Amsterdam Noord rondom voedsel, klimaatverandering en armoedebestrijding. De samenwerking tussen diverse partijen willen we vandaag versterken.
Betrokken partijen zijn: sociale ondernemers, bedrijven, voedselinitiatieven, maatschappelijke organisaties, opleidingen en gemeenteprogramma’s Voedselstrategie, Stadslandbouw en circulaire economie. Zij overleggen over een betere samenwerking en gaan de eerste Donut Deals sluiten.
Denk jij dat jouw innitiatief hier perfect bij past? Neem dan contact op met jongesla@xs4all.nl
10:00-13:00 & 19:00-22:00 online via zoom
Open online programma van het Doughnut Economics Action Lab (DEAL)