Project

Re-StORe

Geplaatst op 5 april 2020, 20:35 uur

De waarde van organisch afval

Het afvalbeleid voor organisch afval in Amsterdam is minder ontwikkeld dan het beleid voor glas, papier en plastic. Organisch afval wordt weinig opgehaald en is vaak vervuild. Een gemiste kans, want decentrale verwerking van organisch afval kan bijdragen aan het halen van circulaire doelstellingen. BInnen het Re-StORe onderzoeksproject ontwikkelt de HvA een meetsysteem en simulatiemodel dat bedrijven en gemeenten meer inzicht geeft in financiële, ecologische en sociale effecten van diverse composteervormen en biovergisting, op kleine en grote schaal. Zo kunnen partijen een weloverwogen keuze maken.

Toelichting

Er zijn allerlei manieren om organisch afval decentraal te verwerken. Composteerinstallaties of wormenbakken bijvoorbeeld, maar bedrijven en gemeenten zijn terughoudend om deze te implementeren. Redenen hiervoor zijn dat regelmatig additionele kosten gemaakt moeten worden en dat de effecten onduidelijk zijn.

In Re-StORe wordt onderzocht hoe een meetsysteem en simulatiemodel voor bedrijven en gemeenten eruit zou kunnen komen te zien. Welke indicatoren zijn van belang en hoe kunnen die gemeten worden? Het doel is om een functioneel meetsysteem en simulatiemodel te ontwikkelen. Bedrijven en gemeenten worden hiermee in staat gesteld om de waarde van initiatieven rondom organische reststromen in te kunnen schatten:

Het meetsysteem analyseert bestaande systemen.
Het simulatiemodel rekent toekomstige scenario’s door.
Er wordt onderzocht of een praktische meetmethode/ tool meer inzichten kan geven in de sociale en milieu-effecten in samenhang met de kosten/ baten.

Voor meer informatie klik hier

Illustration
 
Deel dit: