Project

Voedsel en de Donuteconomie.

Geplaatst op 31 maart 2020, 15:24 uur

De beschikbaarheid van genoeg en gezond voedsel is een van de sociale fundamenten. Het thema voedsel staat in directe relatie met de meeste andere sociale fundamenten zoals gezondheid, onderwijs, sociale gelijkwaardigheid, energie en water. Ons huidige voedselsysteem van grond naar mond naar stront overschrijdt de ecologische plafonds op het merendeel zo niet alle indicatoren.  

Slechts een fractie van het voedsel in de MRA wordt lokaal geproduceerd. De tijd lijkt rijp om in te zetten op een veel groter aandeel voedsel dat via korte ketens de consument in de MRA bereikt. Een verder te verifiëren stelling of ambitie is het verhogen van het huidige aandeel lokaal voedsel van 3% in 2020 naar 20% in 2023. Om dit te bereiken is veel nodig vanuit het oogpunt teelt (Noord-Holland, Flevoland), nieuwe ketenspelers, voedselverwerking, logistiek, handel, consumptie en reststroomverwerking.

De Amsterdam Green Campus werkt met MKB-Amsterdam, de Gemeente Amsterdam en beide provincies samen aan de invulling van de veelomvattende kennisvraag om het voedselvraagstuk binnen de donut randvoorwaarden te beschouwen met accent op reststroomverwaarding (Quisquiliae, POP-3, Rumore) en de positie van de agrarier in de provincie als draaischijf van alle versproducten richting de MRA. 

Gewenst resultaat 
Opwaardering van reststromen van voedsel.
De provincie als draaischijf van alle versproducten in de MRA.
Illustration
 
Deel dit:
1 reactie

Dieuwke Reuvers

ma 4 mei 2020 12:30
MRA betekend dat Metropole Regio Amsterdam?